
 

(This is an Invitational Tournament 
and registration does not guarantee 
acceptance) 
 

Tournament Rules 
1. TEAM REGISTRATION  

All teams must be members of and follow the rules of 
US Club Soccer or the US Youth Soccer Associations. All 
teams must upload player cards, roster and medical 
release form for online check-in. Player cards must be 
presented to referee at all games.   Items you will need 
for online check in: 1. Player passes (uploaded) 2. State 
approved travel papers for out of state USYSA teams 
(if applicable) 3. An official Guest Player form PER 
Player (Player from different club)- All guest player 
forms MUST be signed by the guest players PRIMARY 
Coach as well as guest coach NOTE: CLUB PASS IS 
ACCEPTED AND RECOMMENDED IF PLAYER IS FROM 
SAME CLUB  4. Guest Players name, player number and 
jersey number must be written on the bottom of the 
official state roster. 5. Medical Release Verification 
form NOTE: Birth certificates are not required for 
check in BUT must but must be available during 
tournament if asked to show player proof of age. 

 
2. STANDINGS  
FIFA rules will be enforced unless stated differently. 
Flagrant fouls will not be tolerated. Referees will card 
serious offenses. Standings determined by points:  
Win = 6 points, Tie = 3 point, Loss = 0 points.  1 add’l 
point per goal (3 max) and 1 add’l point for a shutout 
BUT no add’l points if it is a 0 – 0 tie.  If a match is 
canceled before play starts or prior to halftime and 
cannot be completed prior to the start of the next 
match, each team will be awarded 3 points for a tie. 
Additional points will be awarded on the basis of the 
match score at the time of cancellation.  

 

3. TIE-BREAKER  

Tie-breaking procedure: 1) Winner of head to head 
game. 2) Goal Differential (Maximum of 3 per game) 3) 
Least goals against 4) Most goals scored 5) Least 
Number of Red Cards 6) Least Number of Yellow Cards  

 

4. BALL SIZE & FIELD SIZE  

U8 4v4, Size 3, No offsides  

U9 7v7 Size 4 Offsides by discretion of the referee 

U10 7v7 Size 4, Offsides enforced 

U11&U12, 9v9 Size 4, Offsides enforced 

U13:U18 11v11, Size 5, Offsides enforced 

Home team provides game balls (3) for each game (one 

for center field and one by each post).  

 

5. GAME TIME  

U8 3 x 15 minute periods 

U9-U10: 2 x 25 minute halves  

U11-U12-U13: 2 x 30 minute halves  

U14-U18: 2 x 35 minute halves  

No overtime in preliminary games. In quarterfinal, 
semifinal and championship games, ties at the end of 
regulation will play ONE 10 minute period with the 
“Golden Goal” rule applying: first team to score in 
overtime wins match. If still tied after overtime, match 
will be decided by penalty kicks. Only players on the 
field at the end of the overtime may take penalty kicks. 
First five players on both teams will complete their pk’s 
- alternating kicks. If still tied, additional shooters will 
alternate pk’s in direct elimination until one team 
scores and the other misses. You must exhaust the 
current field players before a respective player kicks a 
second time, third time, etc…. If conditions warrant, 
games can be considered complete if one half of the 
time has elapsed. If the tournament should be  
 

 
 
cancelled entirely due to weather or other 
circumstances, see rule 16 for refund policy.  

 

6. SUBSTITUTION  

Any substitution can take place on all dead ball fouls.  
Teams with possession may sub on throw ins, 
opposing team may also sub at that time if players are 
standing at center line. It is always to the referee’s 
discretion to allow or disallow a requested 
substitution. A player must be at the center field line 
and ready to substitute to be considered. Players must 
enter and exit at the same center field position. Players 
on the sideline need to wear vests of different color 
than the jersey used on the field.  

 

7. YELLOW CARD / RED CARD  

FIFA rules apply in all games. A red carded player will 
sit out the following game. If the offense was serious 
and reported from the referee to the Tournament 
Director, player may be suspended for remaining 
games in the tournament. The ruling cannot be 
contested. If a coach receives a red card they must 
leave the soccer complex for the remainder of the 
match 

 

8. UNIFORM  

Home Team = Light Colored Uniform, Away Team = 
Dark Color:  In general, Law IV of the Laws of the Game 
applies: Shin guards must be worn, and covered by 
socks. With the exception of medical ID, no rings, 
watches, earrings or other jewelry of any kind may be 
worn. Medical ID medals must be taped the chest. 
Medical ID bracelets must be taped to the wrist so that 
a finger may not become trapped under it. The referee 
prior to the game must approve any protective device 
or cast worn by a player. Casts must be padded and 
wrapped. Home team will wear light colored jersey. 
Away team will play in dark and is responsible to 
change upon request from the referee if the jersey 
colors are too similar. Goalkeepers must wear a 
different color shirt, which distinguishes them from all 
other players and the referee. Each field player must 
have a unique number on his/her jersey and all jerseys 
shall match in color. Shirts must be tucked in during 
the game. No equipment changes may be made after 
the referee’s equipment check without his/her 
permission. No item of clothing shall extend below the 
shorts, including the keepers clothing (except 
compression shorts if they are the same color as the 
outer shorts, but above the knee).  

 

9. TEAM AND SPECTATOR PLACEMENT  

Both teams will be located on the same side of the 
field. All spectators will be located on the opposite side 
of the field. Only the players and two coaches per team 
are allowed on the team side of the field. (all must be 
on the roster and have state-issued cards)  

 

10. FORFEIT  

A team that fails to show up for a game will forfeit the 
game with maximum points (game will be scored 3-0). 
Regardless of reason for failing to appear on time, the 
ruling will be determined at the beginning of the 
scheduled game. Protest will not be accepted or 
processed. A team not ready to play at the scheduled 
time or immediately after the conclusion of the  
previous game is subject to forfeiting.  

 

11. CONDUCT  
Each coach is responsible for the behavior of his or her 
team, coaches, and spectators. Any player,  parent, 
coach, or spectator demonstrating conduct not in 
accordance with tournament, or legal regulations shall 
be ejected. Misconduct by players and/or coaches 
during periods between games will lead to expulsion  
 

 
 
 
 
 
 
 
or the team. Players, coaches and spectators are 
expected to conduct themselves  
within the letter of the law and the SPIRIT of the law, 
and the SPIRIT OF ZERO TOLERANCE . Displays of 
TEMPER, DISSENT by word or act ion against 
opponents or referees are cause for ejection from the 
match and/or premises and/or SUSPENSION from the 
tournament. Coaches receiving a Red Card (EJECTION)  
for any reason may be SUSPENDED for the REMAINDER 
of the Tournament. The coach is responsible for 
his/her spectator’s behavior. Each coach should 
inform their spectators of the rules (i.e. behavior, 
spectator line, etc.). Each coach is expected to monitor 
his or her spectators and take corrective action if 
necessary. Each coach is expected to support the 
referee or tournament official if action against a 
spectator is required. There shall be NO PETS on the 
fields or inside the perimeter of the fields. NO TENTS 
shall be inside the perimeter of the fields. No smoking. 
No alcohol of any kind. No firearms. All teams are 
responsible for picking up trash on their sideline 
immediately following their game. Please  
help keep our facility clean! No referee abuse is 
tolerated from teams, coaches or spectators. 
Violations may result in forfeiture of the game and or 
ejection from the tournament.  

 

12. PROTEST  

The protest must be in writing and submitted to the 

tournament committee (located at the registration 

tent) along with a $100.00 cash protest fee. The  

protest must be filed within two hours of the 
completion of the match in question. The protest fee 
of $100.00 will be returned if the protest is upheld. 
Protests of referee decisions will not be considered.  
Referee decisions are final.  

 
13. INJURY  
Players cannot play with an open wound.  Casts must 
be covered and protected and approved by the referee 
prior to game. Any player playing with a cast must have 
a written release from their physician.  

 
14. MATTERS NOT PROVIDED FOR  
The tournament committee shall determine any 
matter not provided for in the tournament rules. In 
addition the Rules Committee may amend the  
tournament rules when, in its judgment, the 
amendment will be beneficial to the conduct of the 
tournament. The decision of the tournament 
committee shall be final.  

 
15. INCLEMENT WEATHER  
In the event the tournament is canceled, either in 
whole or part, the Tournament Committee is not 
responsible for any expenses incurred by any team.  If 
the tournament is cancelled before started, a 50% 
refund of registration fee will be issued. Once 
tournament has started regardless of elapsed time or 
games played, refunds will not be issued. Refund 
checks will be mailed to the primary team contact’s 
address obtained during electronic registration. 
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